Връзката между цветните храни и здравето - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Връзката между цветните храни и здравето

Физическата активност и пресните и качествени храни са основата на здравословния начин на живот. Освен активен спорт и приемане на много течности, хранителното меню също е от първостепенно значение.

Мотивация на персоналаАко обичате плодове и зеленчуци, то следната информация, със сигурност ще събуди любопитството ви.

Знаете ли, че цветовете на тези прекрасни храни крият техните здравословни съставки?

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове, като зелено, лилаво, жълто и червено, съдържат различни хранителни вещества, които може да разпознаете, дори само по съответния цвят:

  • Червените плодове и зеленчуци са богати на ликопен, който се бори срещу раковите образувания и свободните радикали в организма. Червените зеленчуци са и изключително полезни за сърцето и дихателната система.
  • Лилавите нюанси при храните са знак, че съдържат антиоксиданти, които поддържат здравето на сърцето и забавят стареенето.
  • Оранжевите плодове и зеленчуци са източници на алфа и бета каротин, поддържащ здрава и красива кожа.
  • Жълтият цвят също е сигнал за наличие на антиоксиданти в съответната храна, което означава, че се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система.
  • Зеленчуците, отличаващи се със зеления си цвят, намаляват риска от катаракта и съдържат лутеин, който е естествен каротиноид. Освен, че пазят зрението, зелените храни са с висока концентрация на хлорофил – първоизточникът на кислорода.

Активният спорт и правилната храна винаги ще са в основата на здравословния начин на живот, който от своя страна поддържа тонуса, необходим да изпълнявате ежедневните си задачи.

Открийте своята спортна активност