Белтъчната храна и витамините подсилват имунната система - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Белтъчната храна и витамините подсилват имунната система

Предвид разпространението на коронавируса в световен мащаб, вероятно всеки от вас е попаднал на поне една статия през изминалите няколко седмици, която да набляга върху това колко е важно да подсилим имунната си система в периода на карантина.

А знаете ли защо е важно? Като за начало, шансът да се разболеем от най-обикновената настинка или от упорит вирус се понижава при наличието на добър имунитет. Освен това, ако все пак се разболеем от грип или друг тип вирусна инфекция, имунната система е тази, която трябва да намери начин да се справи с инфекцията.

Хубавата новина е, че можем да подобрим защитните сили на организма ни с няколко много прости стъпки:

Консумирайте храни, богати на витамини A, C, D и E

Вероятно виждате думата „витамин“ по стотици пъти на ден, когато разглеждате последните новини за COVID-19, но за това има и причина –  някои витамини са много тясно свързани с поддържането функцията на имунната система.

Широко разпространено е твърдението, че приемът на витамини, без значение от количествата, може да донесе само позитиви на организма ни. Проучвания, обаче, показват, че прекомерният прием на определени витамини може да доведе до неразположение и до други последствия за здравето.

Затова е добре да сте внимателни и да си набавяте необходимите витамини по естествен начин чрез храната. Прибягвайте към хранителни добавки само ако са предписани от лекуващия ви лекар или при доказан дефицит на съответните витамини в организма.

Нека все пак се спрем по-конкретно на тези витамини, които могат да подобрят защитните сили на организма:

Витамин А помага да се изградят антитела, които неутрализират патогените, предизвикващите различни видове инфекции.

Храни, богати на витамин А са черният дроб (основно телешки и пуешки), рибата, яйчният белтък, сиренето, ядките, тиквата, спанакът, морковите и много други.

Витамин Е е силен антиоксидант, който помага на организма да се справя с инфекциите. Храни, богати на витамин Е са ядки, спанак и различни видове семена.

Прочетете повече за влиянието на витамини C и D върху имунната система и кои храни са с най-голямо съдържание на тези витамини.

Консумирайте белтъчна храна, която съдържа незаменими аминокиселини

Вероятно консумацията на белтъчна храна не е първата, нито дори втората асоциация, която повечето от нас правят, когато търсят начини да подсилят имунната си система.

Поради тази причина, нека се върнем една стъпка назад и да обясним какво общо има приемът на белтъчна храна с поддържането на добър имунитет.

Антителата, които са отговорни за изграждането на имунната система, са белтъци. Това означава, че когато консумираме белтъчна храна, помагаме на тялото си да изгражда собствени антитела, които го защитават от нашествието на други организми.

Трябва особено да наблегнем на белтъчните храни, които съдържат всички незаменими аминокиселини, т.е. аминокиселини, които нашият организъм не произвежда естествено и може да си набави единствено чрез следните храни:

  • Протеини от животински произход: бяло пилешко и пуешко месо, риба, извара, яйчен белтък;
  • Протеини от растителен произход: грах, зърнени култури, гъби, овесени ядки, банани, фурми и много други.

Приемайте билки под формата на чай, капки или сокове

Най-лесният и достъпен начин да се възползваме от лечебните свойства на билките е като си ги набавим под формата на чай. В случая са най-подходящи чайовете, специално предназначени при вирусни инфекции и простудни заболявания, тъй като те съдържат комбинация от много билки, облекчаващи симптомите на настинка и грип. Ако не сте почитатели на чайовете, можете да закупите от аптеките или био магазините капки или сиропи на билкова основа, които се приемат, разтворени в чаша вода или натурален сок.

За кои билки да се оглеждаме?

Черният бъз съдържа антоцианини, които имат силно антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие.

Сокът от алое вера се извлича от вътрешността на листата на растението и съдържа много аминокиселини, витамини и минерали, на което се дължи благоприятният му ефект върху имунната система.

Астрагалът e растение от семейство бобови, чийто корен съдържа множество полезни вещества за човешкия организъм като сапонини, флавоноиди, полизахариди, гликозиди и други. Астрагалът активизира имунната система и има противовъзпалително действие.

Можете да го намерите в аптеките и био магазините под формата на капсули.

Доказано е, че ехинацеята може да облекчи симптомите на настинка и вирусни инфекции като кашлица и главоболие. За съжаление, резултатите от най-скорошните проучвания показват, че ехинацеята не е особено ефективна, когато се прилага като превантивна мярка срещу настинки и грипоподобни състояния.

Редица проучвания посочват, че тези билки са безвредни, тъй като при по-голямата част от пациентите не се проявяват странични ефекти. В случай, обаче, че имате автоимунно заболяване е добре да се консултирате с лекуващия си лекар си преди да започнете да приемате тези билки редовно. Според специалисти, приемът на имуностимуланти (дори и естествени, каквито са билките) е противопоказен при хора с автоимунни заболявания.

Златното правило на двете С-та – Достатъчно сън и повече спорт

Както може би сте чували много пъти, физическата активност и сънят регенерират имунната система и помагат на организма да се възстановява след физическо и психическо натоварване.

Вероятно повечето от вас работят у дома по време на извънредното положение, което означава, че спестявате поне един час от пътуване до работното място и обратно. Това е прекрасна възможност да включите повече движение в ежедневието си! Спортувайте сутрин преди работа, по време на обедната почивка или вечер – изборът е ваш.

Освен това, сега можете и да заспивате по-рано, тъй като голяма част от подготовката за следващия ден отпада – вероятно не отделяте време да избирате подходящ тоалет и не разпределяте обяда за половинката и за децата ви в кутии. Възползвайте се от това „свободно време“ и си откраднете още малко време за сън, така че да спите поне по 8 часа на вечер.

Открийте своята спортна активност