Multiвкусните храни на зимата - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Multiвкусните храни на зимата

Три рецепти със сезонни продукти за добра форма

Сезонното хранене ни помага да ядем по-здравословно и да сме в синхрон с естествените цикли в природата. Така плодовете и зеленчуците гарантирано усвояват максимално слънчева светлина и вещества от почвата, в която се отглеждат. Особено препоръчителни са храните, произведени на локално ниво. Те сa не само по-качествени, но и доста по-вкусни от вносните или отглеждани в парник продукции. Също така сезонните продукти са подложени на много по-малка и лека химическа обработка.

Домашна туршия за 5-8 дни

зеленчуци за туршия

Продукти

  • морков
  • цвекло
  • ряпа
  • зеле (бяло и червено)
  • карфиол
  • зелен домат
  • броколи
  • целина

Начин на приготвяне:

Избраните зеленчуци се обелват, като може да се смесят няколко заедно – например морков, цвекло и ряпа, или да се направят буркани само с по един вид. Нарежете зеленчуците на ленти или кръгчета и добавете по свой вкус черен пипер на зърна, копър, чесън или лук. Правилото е на всеки 1 литър вода да се добавя 30 г морска сол. Кипнете водата, докато солта се разтвори напълно, а след това я оставете да се охлади на стайна температура. Залейте зеленчуците, като се уверите, че са напълно покрити. Необходимо е да са под вода през цялото време, затова може да ги затиснете с камък, увит в найлонов плик. Накрая покрийте буркана, но не го затваряйте напълно. Поставете бурканите в тава или табла, защото е възможно при процеса на ферментация, да излезе малка част от водата. Започнете да ги опитвате от 3-ия ден, докато не допаднат на вкуса ви. Туршията е естествен пробиотик и е много подходяща за зимния сезон, тъй като подпомага имунната система, предпазва от алергии и спомага функцията на стомашно-чревния тракт.

Зимна супа от броколи, чедър и сметана

Зимна супа от броколи, чедър и сметана

Продукти

  • 2 с.л. масло
  • 1 глава стар лук
  • 2 ч.ч. броколи, нарязани на парчета
  • 1 ч.л. чесън
  • 2 ч.ч. домашен пилешки бульон
  • сол и черен пипер
  • 2 с.л. крема сирене
  • 250 г заквасена сметана
  • 250 г настъргано сирене Чедър
  • 100 г бекон

Начин на приготвяне:

Запържете лука, чесъна и маслото в голяма тенджера, докато омекнат. Добавете пилешкия бульон и броколите и варете, докато броколите омекнат. След като се сварят добре, добавете сол и черен пипер. Извадете крема сиренето предварително, за да е по-лесно за разбъркване. Смесете заквасената сметана и крема сиренето в отделен съд и ги добавете в супата, като разбъркате до получаването на кремообразна смес. По ваше предпочитание, може да пасирате и да направите крем супа. При сервиране гарнирайте с настърганото сирене Чедър и запечените ленти бекон (по желание).

Салата от спанак и нар с мус от авокадо

Салата от спанак и нар с мус от авокадо

Продукти:

  • 1 айсберг
  • 200 г бейби спанак
  • 100 г чери домати
  • 1 нар
  • 100 г печени тиквени или слънчогледови семки

За муса:

  • 2 бр. добре узряло авокадо
  • 4 с.л. крема сирене
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • морска сол
  • черен пипер
  • босилек

Начин на приготвяне :

Нарежете айсберга, спанака и чери доматите и ги поставете в купа. Обелете половината нар и отделете в купа семките му, за да ги поръсите накрая. За муса пасирайте всички продукти до хомогенна смес. Подправете салатата със сол, лимонов сок и зехтин. В центъра поставете 2 супени лъжици от муса и поръсете с нар и тиквени или слънчогледови семки.

Открийте своята спортна активност