Как да сме продуктивни в условията на хоум офис - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Как да сме продуктивни в условията на хоум офис

Предвид кризисната ситуация в страната, една от взетите мерки за сигурност е работа от вкъщи. За това и повечето хора са принудени да работят дистанционно, спазвайки препоръките на Световната здравна организация.

Разбира се, има хора, които работят за себе си и отдавна са изградили начина си на работа в подобни условия, но за тези, които ежеседмично споделят офис пространство сред колегите си, адаптацията не е толкова лесна. Едни от най-честите предизвикателства, с които се сблъскват, са загубата на фокус и провеждане на срещи без физическо присъствие, както и трудности относно спазване на крайни срокове и управление на екипи. Въпреки обстоятелствата, всеки един от нас трябва да продължи да води пълноценен начин на живот, като пригоди домa си в мултифункционално място, включително и домашен офис.

Ето и нашите препоръки, чрез които може да създадеш своя собствена формула за повишена продуктивност в домашна среда:

  • Мобилизирай се и се настрой за работа

Настрой се на работна вълна като намериш своя сигнал за активизиране на работен режим. За някой може да бъде направата на кафе и сядане с лаптопа на бюро, а за други подходящото облекло. Едно от предимствата на работа от вкъщи е, че не ти се налага да ставаш рано, за да се приготвиш и пътуваш до офиса, но това не означава, че трябва да продължиш да работиш по пижама цял ден, тъй като предполага да си почиваш и лежиш удобно на дивана. Разбира се не е необходимо да носиш сака и ризи, но дрехи, които те карат да се чувстваш добре със сигурност ще повишат концентрацията ти.

  • Позиционирай стратегически своя домашен офис

Да работиш от дивана или леглото, може да ти се стори добра идея, но от гледна точка на продуктивност, това не е най-доброто решение. Всяко от тези места предполага да се отпуснеш и да си почиваш. Съветът ни към теб е да се позиционираш на светло място и да използваш стол, бюро или маса. Също така пази кътчето си подредено и освободено от излишни вещи. Остави си единствено необходимите, като компютър, офис консумативи, часовник и т.н. По този начин мозъкът ти знае, че трябва да превключи в работен режим и вероятността да се разсейваш е малка. Препоръчително е да игнорираш личния си телефон или поне да спреш мобилните данни, за да не се разсейваш с потока информация в социалните мрежи.

  • Приоритизирай задачите си

Въпреки че икономиката е на пауза, бъди запознат с целите на ниво компания и отговорно разпределяй задачите си по важност. Някои хора предпочитат да си водят записки в тефтер, а други да ползват софтуер за напомняне. Опция е да си обособиш стена или борд, на които да си оставяш бележки. Определи си часове, в които ще насочиш фокуса си към отговаряне на имейли или разговори по телефона. С помощта на този подход и спомагателни инструменти ще управляваш ефективно времето си.

  • Определи си часове за почивка и обръщай внимание на хранителния си режим.

Ключово за запазване на високо ниво на продуктивност е пълноценната почивка, балансираното хранене и хидратацията, които ще захранят мозъка ти с кислород и ще ти помогнат да презаредиш батериите. Масова грешка е, че повечето хора неглижират времето за почивки и работят вместо това, което не е правилен подход, тъй като води до изтощение. Друг проблем е липсата на достатъчно храна и вода през деня и преяждането вечер, когато се случва редовно, се обърква биологичният часовник в човешкия организъм и това не води до добри резултати. Споменавайки храненето, яж порции, които ще те заситят, но не преяждай, за да не бъдеш ленив.

Работата от вкъщи може да се разглежда като чудесно предимство, благодарение на което имаш възможност да се храниш правилно и да поддържаш добра форма- възползвай се! Може да хапваш домашно сготвена храна, дори и да си приготвяш тонизиращи смутита. Не пропускай да се раздвижваш на всеки час за по 10-15 минути с MultiSport @home, а дори и да използваш обедната си почивка за физическа активност.

  • Направи процеса приятен с подходящ музикален фон.

Доказано е, че слушането на музика повишава концентрацията, креативността и като цяло продуктивността. Ако желаеш да се фокусираш максимално, докато вършиш задачите си, заложи на музика без текст. В плейлиста си зареди приятен инструментален съпровод като натурални звуци и мелодичност.

Опознай себе си и избери работещия механизъм за теб. По този начин ще се чувстваш максимално добре, вършейки работата си от дома.

Открийте своята спортна активност