Сънят и здравето: Не пропускай пълноценната почивка - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Сънят и здравето: Не пропускай пълноценната почивка

Замислял ли си се, че недоспиването влияе върху качеството ти на живот?

Дори и липсата на една нощ сън оказва сериозни последици върху ума и тялото ти. А когато дните безсъние се превръщат в седмици, последиците могат да варират до промени в теглото, чувство на тревожност, намалена продуктивност и чести боледувания.

Сънят е ключов за здравето на човешкия организъм, но за съжаление той много често бива пренебрегван. Особено сега, когато прекарваме повече време у дома, предвид кризисната ситуация, телата ни не изгарят толкова голямо количество енергия и натрупват доста стрес, повлиян от тревожните новини, които ни заливат постоянно,

Поеми си въздух и помисли за здравето си! Бъди информиран за последствията, които могат да засегнат начина ти на живот.

Именно за това обърни внимание на съня си, който е от толкова голямо значение, колкото това да се храниш здравословно и да тренираш. Всъщност, докато спиш, тялото ти продължава да работи усилено, като възстановява натоварените мускули, нервна система и пречиства мозъка от всичко преживяно през деня. Благодарение на пълноценната почивка имаш силен имунитет и добро настроение.

И не забравяй, че лишаването от сън само за една нощ може да увеличи отрицателните ти емоции с 60%, така че погледни на съня като на природно лекарство, което задължително трябва да приемеш в края на деня, за да имаш сили за следващия. Чрез редовна 8 часова доза сън, натрупаното напрежение се изтрива мигновено.

Ето и няколко полезни съвета за по-добър сън:

1. Изгради си режим, който да следваш

Лягай и ставай по едно и също време всеки ден. Опитай се да ограничиш разликата на часа за лягане между делнични и почивни дни с не повече от един час. В случай че не можеш да заспиш до 20 минути, направи си чаша билков чай или чети книга. Постоянството с този ритъм, обвързано с добра тренировъчна програма и подходящ хранителен режим, дава отлични резултати.


2. Обръщай внимание на това какво ядеш и пиеш

Не си лягай нито гладен, нито преял, тъй като дискомфортът може да се превърне в причина за безсъние. Избягвай да консумираш тежки храни непосредствено преди сън. Също така, ограничи тютюнопушенето и приема на кофеинови напитки, те създават допълнителен хаос за организма чрез стимулиращия им ефект.

3. Създай си приятна обстановка за пълноценно възстановяване

Според повечето хора, идеалната спалня е тиха, хладна и тъмна. Позиционирането на телевизор в стаята за почивка не е добра идея, тъй като светлинното облъчване напряга сетивата ти. Вместо това може да помислиш за дифузер, благодарение на който да се погрижиш за своя комфорт чрез релаксираща ароматерапия.


4. Включи физическа активност в ежедневието си

Редовните упражнения помагат при безсъние и увеличават качеството на съня. Ако тренираш, не трябва да е прекалено късно вечер, тъй като движението стимулира кръвообращението и превъзбужда организма, а това води до обратен ефект. Но умерено движение като разходка е подходящо.

Прави най-доброто за теб и твоето тяло!

Открийте своята спортна активност