6 правила, с които да съчетаем правилно спорта и здравословното хранене - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

6 правила, с които да съчетаем правилно спорта и здравословното хранене

Дори и с напрегната работна седмица, спортът е незаменим помощник в поддържането на здраво тяло, а вече се е превърнал и в една от много търсените от работодателите социални придобивки. Причината –  зареждане със свежа енергия и мотивация за работа – всичко това се постига с подходящ спорт, но и със здравословни хранителни вещества.

Спорт и мотивация

Представяме ви 6 основни принципа, които да спазвате задължително, ако се стремите към отлична спортна форма и добро здраве:

1. Закуската е най-важното хранене на деня

Това е най-известното правило при здравословното хранене, но и най-пренебрегваното при повечето хора. Препоръчваме ви  да изградите този навик за ежедневна закуска преди да започнете дневните задачи и тренировките. Включете пресни или сушени плодове, кисело мляко, ядки или други любими продукти.

2. Приемайте поне 1,5 л. вода на ден

За спортистите водата е фактор номер едно и е критично важно да поддържате високо ниво на хидратация на организма ви.

3. Преди усилена тренировка приемайте въглехидрати със забавено действие

Пример за подобни ястия са картофите, оризът и ядките. Така ще се снабдите с достатъчно енергия и стабилни нива на глюкоза в кръвта, които пък са ви нужни за спортуването.

4. Ако се занимавате активно със спорт – добавете месо в менюто

Не забравяйте, че именно в месото се съдържат големи количества на цинк, желязо, хранителни мазнини, които са отговорни за растежа на клетките.

5. Не пропускайте хранене след спортуването.

Най-подходящи за прием след активно спортуване са протеинов бар, салата с риба тон или други, богати на протеини храни.

6. Хранете се поне 4 пъти на ден

Не забравяйте, че честите хранения забързват метаболизма и балансират кръвната захар. Също така, вероятността да огладнеете през деня е доста по-малка. Малките порции са препоръчителни и напълно достатъчни, ако ги приемате поне 4 пъти на ден.

Открийте своята спортна активност