Мотивиращото действие на спорта и социалните клубове - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Мотивиращото действие на спорта и социалните клубове

Всички знаем колко е важно да поддържаме в баланс физиката и психиката си. Всеки дисбаланс се отразява пряко върху работата ни, понякога и на тази на целия ви екип.

Ето две отметки, върху които ще се спрем в тази статия:

  • Спортните и социални дейности помагат на служителите да добият повече мотивация и да бъдат по-отдадени в работата си;
  • Тиймбилдингът помага на работодатели и служители да установят стабилна връзка във взаимоотношенията си и да постигнат по-високо ниво на разбирателство както извън работа, така и по време на работният процес. Забелязва се и повишена на работното място.
Източник: Active for Life

 

Балансът между работата и личният живот

Голямо предимство на извънработните дейности е възможността служителите да участват в събития, курсове или други, които може би са обмисляли да инициират сами, но не са имали времето и възможността да го направят.

Бен Уилмот, председател на Chartered Institute of Personnel and Development  споделя:

„Едно от най-големите предизвикателства, които изпитват повечето служители, особено ако работят дълги часове или на смени, е намирането на баланс между личното време и работата си. Те често не успяват да разпределят почивката си за нещо повече от хапване и сън. С практикуването на различни спортове или участването в различни събития, хората намират време да бъдат активни дори и по време на обедната си почивка – заедно със свои колеги, с които намират общи интереси извън работната си среда.“

Включи се и се мотивирай!

Хората, които се чувстват неуверени и скептични към полезното въздействие на социалните активности, могат да помислят и в друга насока – същите тези дейности засилват връзките вътре в екипа, както и тези с работодателя.

Много добър пример са клубовете, които се организират в някои компании. Повечето са инициатива на самите служители – например Клуб на финансистите, Клуб на IT специалистите. Компании като Google дават добър пример с HR практиките си и дори споделят такива в публичното пространство, с цел да помогнат на фирмите по света да усъвършенстват мотивирането на персонала си. Благодарение на  срещите се дава възможност на всеки служител да се социализира в много по-голяма степен с колегите си. Нивата на стрес са в пъти по-ниски след участието в извънработни дейности, а усещането за оценка на работата е много по-високо. На практика служителите сами се мотивират и се въвличат в корпоративната култура на компанията с помощта на спорт, социализация и разнообразие.

Чувството на загриженост

Работодателите трябва да бъдат отговорни за развиването на социалната култура на компанията. В какво се изразява отговорността е изцяло в ръцете на мениджърите. Те трябва да бъдат в състояние да отговорят на нуждите на служителите си и да се грижат за постоянната им мотивация.

Едно от многото проучвания по темата показва, че 53% от HR специалистите успяват да увеличат продуктивността на екипите си, като им позволяват да тренират в почивките си или им осигуряват отлични условия за това в извънработно време.

Изберете най-подходящата мотивация за персонала си и я култивирайте в тях! Няма да съжалявате, резултатът ще бъде благоприятен както за цялостното добро изпълнение на работата, така и за всеки служител поотделно, който е успял да намери баланса и удоволствието сред работните си задачки.

 

Открийте своята спортна активност