Ангажираност на служителите – уроци от 6-часовия работен ден в Швеция - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Ангажираност на служителите – уроци от 6-часовия работен ден в Швеция

ангажираност на служителитеВдигна се голям шум, когато Швеция обяви, че компаниите от различни сфери сменят работните си смени на шест часови. Въпреки, че това не е нещо, което предвиждаме да се случи скоро и в други страни, можем да научим ценни уроци от Швеция. Какви са основните причини за голямата промяна, какъв е резултатът до момента и какво могат да научат бизнесите от това, което Швеция е направила по отношение на фирмената култура и ангажираността на служителите?

Причина 1: Благоденствие

Изследване, публикувано през миналото лято, прави изводи, че тези, които работят 55 часа седмично имат с 33% по-висок шанс от инсулт, отколкото работещите от 35 до 40 часа. Това е само един пример, който излага тезата, че по-кратките работни дни способстват за по-доброто здраве на персонала и благополучието му.
Тези твърдения се потвърждават от обратната връзка на шведски служители, които твърдят, че те са по-енергични и фокусирани, както по време на работа, така и в личния и семеен живот.

Идеи за прилагане

Инициативите, свързани със здраве и благосъстояние, трябва да бъдат приоритет за фирмената култура. Независимо дали предлагате карти за фитнес, насърчавате използването на приложения за мобилни телефони, които помагат за умствено и физическо развитие, или дори предлагате практикуване на йога на работното място. Вашите служители трябва да се чувстват сигурни, че имат и необходимото време да се справят с личните си и семейни ангажименти.

Причина 2: Повишена продуктивност

Постоянен фокус в продължение на 8 часа е трудна задача за много хора и въпреки, че обедната почивка разчупва деня, концентрацията през останалото време е трудно. Затова е добре служителите да разнообразяват деня си с чаша чай, проверка на случващото се във Facebook или ходене до отсрещния магазин за нещо сладко.

При преминаване към 6-часов работен ден една шведска компания, разработваща онлайн приложения (Fillimundus), компенсирала липсата на часове като помолила персонала да не използва социалните мрежи по време на работните часове и заедно с това намалила броя на заседанията и оперативките. Това дало положителен ефект.
В публикация в блога на Brath, друга компания, която скоро е направила промяната споделя: “Ние свършваме повече работа в рамките на 6 часа в сравнение с компании, които работят по осем. Ние вярваме, че никой не може да бъде наистина креативен и продуктивен за осем часа без прекъсване. Шест часа звучат по-разумно.”

Идеи за прилагане:

Работещият вариант е управителите и ръководителите на отдели да се опитат да прегърнат идеята за освежаване и презареждане, вместо да се страхуват от промяната, която ще помогне на служителите с мотивация и повече продуктивност. Например, един обяд или чаша чай с колегите Ви може да съдържа и обучителни елементи. Това е чудесен начин да се разнообрази денят им и да предизвика нови идеи и дискусии.

Причина 3. Повишено задоволство

Сервизен център на Тойота в Гьотеборг е основоположникът на 6-часовия работен ден още преди 13 години! Споделеното от директора в интервю за The Guardian е доста впечатляващо:
“Работниците се чувстват по-добре, има малко текучество на работна ръка и е по-лесно да се наемат нови хора. Те имат по-кратко време за пътуване до работа, има по-ефективно използване на машините и по-ниски капиталови разходи – всички са щастливи.” Заедно с това е отчетено покачване в печалбата с 25%.
По повод прилагането на новите работни смени можем да разгледаме и мнението на главният изпълнителен директор на софтуерната компания Filimundus: “Вместо да гледам моите служители изтощени, те вече са щастливи както в края на работния ден, така и на следващата сутрин.”

Идеи за прилагане:

Дори и с 8-часов работен ден е възможно да се създаде среда, в която удовлетвореността на служителите да бъде висока, желаейки да работят и на следващия ден. Това напълно зависи от фирмената култура, която сте създали. Служителите Ви искат да се чувстват ценени, уважавани и горди от работата, която вършат и от компанията, за която работят. Имайте предвид това и със сигурност ще тръгнете по правия път към създаване и поддържане на екип, който се радва и очаква с нетърпения работния си ден.
Въпреки, че повечето страни нямат намерение да преминат към 6-часов работен ден, остават видими позитивите от тази промяна и това, което ние можем да научим от тях. Здравето на служителите, продуктивността и удовлетвореността са три важни аспекта за развитието на всеки един бизнес. Дори и с 8-часов работен ден има много начини да направите служителите си здрави, продуктивни и щастливи.

Открийте своята спортна активност