Летни освежаващи безалкохолни коктейли - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Летни освежаващи безалкохолни коктейли

Лято е! А горещина, хилядите автомобили и не чак толкова чистият въздух в града, ни карат да мечтаем все по-често за прохладата на морския бриз и безкрайното синьо море… За жалост има поне 10 дни до дългоочакваната ваканция, затова се налага да вземем мерки и да се справим с тежките летни дни, като вложим всички сили и ресурси с които разполагаме.
Една добра първа стъпка за това начинание е хидратацията. Знаем, че е добре да пием поне 2 литра вода на ден, но все пак за да разнообразим това правило и да разчупим рутината в деня си, можем да опитаме приготвянето на различни вкусни и освежаващи летни коктейли. Рецептите, които предлагаме са напълно здравословни, без алкохол, бяла захар или изкуствени оцветители, затова може да ги консумирате дори на работното място. Освен освежаващи и много вкусни, съставките в тези коктейли ни зареждат с полезни съставки и енергия за работния ден. А какво по-хубаво от това да съчетаем полезното с приятното?

Безалкохолно Малиново Мохито:

Необходими продукти:

шепа пресни малини

5-6 листа от мента

1 супена лъжица гренадин

2 с.л. свеж сок от лайм

1/2 чаша газирана вода

2 супени лъжици кафява захар

Начин от приготвяне:
Във висока чаша добавете кафявата захар и лайма. Започнете да намачквате с помощта на преса за коктейли, ако не разполагате с такава, използвайте дръжкатa на кухненски нож или дървена точилка. Добавете и малините и листата от мента и продължете да смесвате продуктите за още 1 минута, докато се комбинират добре.
Допълнете чашата с лед и добавете газирана вода. Разбъркайте добре и се насладете!

Малините са изключително полезни зa кожата и спомагат за загубата на килограми, тъй като не съдържат голямо количество плодова захар и калории. Те увеличават имунитета и са един от най-силните антиоксиданти. Съдържат витамин С, каротин, калций, желязо, мед, йод цинк и фолиева киселина. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.

Динена лимонада:
Необходими продукти:
четвърт диня
мед
няколко листа мента
половин лимон
1 литър газирана вода

Начин на приготвяне:
Изстудете добре динята в хладилник, след това отстранете семките и нарежете динята на малки парчета. Поставете я в блендер заедно с меда, листата мента и сока на лимона, разбийте до получаване на хомогенна смес. Разпределяте получената смес във високи чаши и долейте студена газирана вода, след което разбъркайте добре. Ако не искате напитката да е газирана, може да ползвате обикновена вода за разреждане на получената смес.

Динята е богата и на витамин С, калий и фибри. Тя съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо и магнезий. Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв. Полезна е и при подагра, артрит, ревматизъм, гастрит и язва на стомаха.

Джинджифилова лимонада
Необходими продукти:
150 грама настърган джинджифил
1 лимон
4 супени лъжици кафява захар или меласа
1 литър газирана вода
Начин на приготвяне
Сложете джинджифила и нарязания и обелен лимон в блендер. Добавете 300 мл. минерална вода и миксирайте до получаване на хомогенна смес . Добавете захарта или меласата и разбийте отново. Накрая добавете газираната вода и добавете няколко кубчета лед и листа от мента (по желание).

Джинджифилът е изключително полезен за подобряването на метаболизма и укрепването на имунната система, благодарение на високата концентрация на витамин С, витамини А и В, цинк, калций, йод и натурални антибиотици, джинджифилът подсилва организма и ни прави по-устойчиви към различни видове заболявания. Редовната консумация на джинджифил да нормализира нивото на холестерола и кръвната захар и стимулира мозъчната дейност. Джинджифиловият корен подобрява всички когнитивни функции и спомага за поддържането на добра памет.


Пъпешова бомба:
Необходими продукти
пъпеш – 600 г
портокалов сок – 300 мл прясно изцеден
сол – 1 щипка
захар – 1 ч.л. кафява или агаве, меласа
джинджифил – 1 парче пресен около 30 грама

Начин на приготвяне:

Почистете семките и кората от 1 малък пъпеш. Сложете нарязания на малки парчета пъпеш в блендер или кухненски робот. Долейте портокаловия сок, щипка сол и кафявата захар, и едно нарязано и обелено парче джинджифил (с големината на палеца ви)
Пасирайте сместа до абсолютна гладкост. Сипете в кана, като по желание може да прецедите преди това. Оставете в хладилник за 2 часа. Сервирайте с няколко кубчета лед.

Пъпешът съдържа витамини от група В, без които организмът не може да функционира. С тяхна помощ той превръща консумираната храна в енергия. Освен това той подобрява сърдечната функция, а заради съдържанието на витамин С и калий, помага за намаляване на „вредния“ холестерол.

Боровинкова лимонада
Необходими продукти:
1 1/2 чаена чаша боровинки
1 литър газирана вода
1 връзка мента
5 с.л. кафява захар, меласа или агаве
Лед

Начин на приготвяне:
Сложете боровинките и ментата в блендер и миксирайте до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта и отново разбийте. Добавете содата и леда точно преди сервиране и разбъркайте добре.
Боровинките са малките сини перли на природата. Освен че са мощен антиоксидант, те са богати на витамин С и фибри, които са важни за правилното функциониране на различни системи в организма ни. Сините боровинки подобряват зрението, а щом става дума за загуба на тегло, изследванията сочат, че ако в диетата присъстват много боровинки, ще намалим значително коремните мазнини. В допълнение, плодът съдържа въглехидрати, които помагат да се чувствате сити за по-дълго време

Прасковено лято
Необходими продукти:

1 супена лъжица Гренадин
праскови – 2 бр. белени
портокалов сок 1 литър
сок от 2 лайма
лед – натрошен
мента – листа за украса


Начин на приготвяне:
Нарежете обелените праскови и ги поставете в блендера заедно с останалите съставки. Налейте на дъното на чашата 1 супена лъжица гренадин. После налейте готовата смес, върху сиропа. Най-отгоре поставете листенца мента и добавете няколко кубчета лед преди сервиране.
Прасковите противодействат на възпалителните процеси в организма, които са в основата на повечето заболявания. Освен това консумацията на праскови спира процеса на освобождаване на хистамините в кръвта, които причиняват алергични реакции.

Открийте своята спортна активност