Как да се справим със стреса на работното място - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Как да се справим със стреса на работното място

В съвременния начин живот прекарваме много повече време ангажирани в работа и надпревара със задачи и понякога забравяме, че е нужен баланс и почивка, за да е силно и здраво тялото ни. Липсата на почивка и релаксация, както и неспазването на някои лесни и прости правила в ежедневието ни, водят до натруването на големи количества стрес в организма ни. Това има сериозни последици за нашето физическо и психическо здраве. Стресът може да ускори процеса на стареене и да потисне нашата имунна система. Той е много честа причина да се чувстваме уморени и депресирани.

Тъй като стресът е физическа и хормонална реакция, първото нещо, което трябва да направим е да използваме тялото си, за да прекъснем тази реакция. Всъщност основата за живот без стрес и енергизирано всекидневие се крие в това, което ядем, как (и колко често) се движим и колко спим. По-долу са някои от любимите ни съвети за премахване на стреса на физическо и психическо ниво.

  • Яжте храни наситени с омега 3 и 6 мастни киселини – доза омега-3 мастни киселини ще откриете в храни като сьомга, скариди, сардини или семена от коноп, чиа и лен, както и в ядките. Източник на омега 6 са пилешкото месо, орехи, лешници, слъчногледово семе, агнешко и говеждо месо. Подхранването на тялото ни с тези ценни елементи ще помогне да се справим с предизвикателствата и стресовите ситуации, на които сме подложени всеки ден!
  • Тренирайте редовно – физическата активност освобождава химикали, които намаляват стреса. Всеки път, когато усетите че нивото на стреса се покачва, ставайте и се движете. Можете да се разтегнете, да отидете на йога или на кросфит тренировка в обедната си почивка. Или просто се разходете около сградата на офиса. Активността покачва ендорфините в организма и ни прави щастливи и заредени с енергия, най-добрият отговор на стресовия фактор. Увеличете физическите упражнения – това със сигурност ще намали стреса на всички нива в тялото и ума.
  • Спете достатъчно – стресовите фактори на работното място се увеличават, когато сме лишени от добър и качествен сън, Стремете се да набавите осем часа сън всяка нощ. Сънят ще ни помогне да решим проблемите с по-ясен ум и ще повиши мозъчната активност.

Стресът на работното място може да допринесе за проблеми като главоболие, болки в стомаха, нарушения на съня, депресивни състояния и затруднено концентриране. Хроничният стрес може да доведе до тревожност, безсъние, високо кръвно налягане и отслабена имунна система. Той може също да допринесе за състояния като затлъстяване и сърдечни заболявания. Хората, които изпитват прекомерен стрес, често се справят с него по нездравословни начини, като преяждане, ядене на нездравословни храни, пушене на цигари или злоупотреба с алкохол.

За да се справите с тази съвременна болест са необходими различни стратегии. Ето още няколко техники за управление и елеминиране на стреса.

  • Ограничете консумацията на кофеин – кофеинът намалява качеството на съня ни. Знаем, че кофеинът е естествен стимулант за мозъка и ни помага да се събудим рано сутринта, но прекомерната му консумация, особено следобед, може да ни попречи да заспим, което от своя страна ще ни накара да сме изтощени и непродуктивни на следващия ден. Кофеинът може да предизвика повишаване на кръвното ни налягане. За всеки, който вече има високо кръвно налягане, пиенето на кафе трябва да бъде много умерено. Чаша зелен чай с лимон, или чай от мента, мащерка, лайка е добър заместител, а и носи доста здравословни ползи за организма. Доказано е, че кафето често увеличава нивата на тревожност при много хора. Това се дължи на начина, по който кофеинът увеличава количеството на адреналина в тялото ни.
    Ако усетите повишаване на нивата на тревожност и стрес в организма, най- добрата стъпка е да ограничим до минимум (дори да спрем) неговата употреба.
  • Стойте далеч от конфликти – тъй като междуличностните конфликти оказват влияние върху нашето физическо и емоционално здраве, и тъй като конфликтът между колегите е труден за избягване, добра идея е да се опитате да спрете неговото възникване – стойте далеч от клюките и злободневията на работното място; когато нещо не е наред или не сме съгласни с дадено решение или отношение, най-добре е да споделим, отколкото да оставяме проблема неразрешен, заради неговото премълчаване.
  • Бъдете добре организирани – дори и да сме естествено дезорганизирани в ежедневието си е важно да останем организирани в работния ден. Това може значително да намали стреса в офиса. Да бъдем организирани с времето си означава по-малко бързане сутрин, за да избегнем закъсняването, което често води до забележки от страна на нашите работодатели. Планирането и организацията ще изградят добри ежедневни навици у нас. Когато разполагаме с време, имаме по- голямо спокойствие, нивата на стрес спадат значително, а това означава и по- добре свършена работа. Така негативните ефекти от претупването на задачите ще отпаднат, а по-ефективното им изпълнение гарантирано ще елиминира нивата на стрес на работното място. Крайният резултат е спокойствие, удовлетвореност и увереност!
Открийте своята спортна активност