Multiвкусен Великден - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Multiвкусен Великден

Празниците са времето, което прекарваме със своите близки. Обикновено ги свързваме с интересни преживявания, неподправени емоции и много храна. За да допринесем за доброто настроение, ти предлагаме тази година да зарадваш любимите си хора със здравословна великденска трапеза.

Агнешки котлети с хрупкава коричка

Необходими продукти:
За котлетите:

  • 8 агнешки котлета
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 3 с.л. зехтин

За коричката:

  • 100 грама леко запечени и смлени наедро бадеми или орехи
  • 80 -100 грама настърган пармезан
  • листа джоджен
  • стрък мащерка
  • клонче розмарин
  • 2 супени лъжици горчица
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина в тиган и запечатваме в него овкусените със сол и черен пипер котлети, до получаване на златисто кафяв загар. След като са готови, ги прехвърляме в предварително загрята до 200° фурна за 8-9 минути. Докато се пече месото, блендираме всички  подправки и когато получим хомогенна зелена смес, добавяме смлените ядки, пармезана и зехтина и разбъркваме. Изваждаме котлетите от фурната и нанасяме щедро с четка горчицата. Овалваме месото в готовата смес, докато се покрие добре, след което го връщаме във фурната за 3-4 минути. Сервираме котлетите с гарнитура по избор – свежа салата, булгур, задушени зеленчуци, традиционно картофено пюре или ориз.

Здравословен козунак

А какво е Великден без козунак? Експериментирай в кухнята със здравословна рецепта, която се различава единствено по съставките, но е също толкова вкусна, колкото традиционната.

Необходими продукти:

  • 100 г кокосови стърготини
  • 3 с.л. кокосово брашно
  • 50 г бадемово брашно
  • 270 г моцарела
  • 50 г. крема сирене
  • 3 яйца
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1с.л.ванилия
  • 2 с.л. кокосово масло
  • подсладител по избор
  • 50 гр. ядки (по желание)

За шоколадовия пълнеж

  • 30 гр. Бадемово брашно
  • 2 с.л. какао
  • 2 с.л.масло
  • 2 с.л.кокосово масло
  • 1 с.л.ванилия
  • подсладител

Начин на приготвяне:

Моцарелата и крема сиренето се разтопяват в микровълнова, след което към тях едно по едно се добавят яйцата, ванилията и разтопеното кокосово масло. Сухите съставки се смесват в друг съд, след което се добавят към яйчената смес. Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя за половин час във фризера да стегне. За приготвянето на шоколадовата смес, се разтопяват кравето и кокосово масла и към тях се добавят бадемовото брашно, какаото, ванилията и подсладителя. Кокосовото тесто се изважда от фризера, разделя на две и се разточва до дебелина 1см. Намазва се с шоколадовата смес, добавят се натрошени ядки по желание, след което се навива на руло. Парчетата могат да се навият като плитка или по друг начин по желание. Пече се в предварително загрята до 170° фурна около час, като след 10-тата минута се покрива с фолио, за да не загори. Козунакът е готов, когато след пробождане с клечка, не залепва нищо по нея. Изчаква се да изстине и се нарязва.

Открийте своята спортна активност