Multiвкусен Великден
Празниците са времето, което прекарваме със своите близки. Обикновено ги свързваме с интересни преживявания, неподправени емоции и много храна. За да допринесем за доброто настроение, ти предлагаме тази година да зарадваш любимите си хора със здравословна великденска трапеза.
Агнешки котлети с хрупкава коричка
Необходими продукти:
За котлетите:
- 8 агнешки котлета
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 3 с.л. зехтин
За коричката:
- 100 грама леко запечени и смлени наедро бадеми или орехи
- 80 -100 грама настърган пармезан
- листа джоджен
- стрък мащерка
- клонче розмарин
- 2 супени лъжици горчица
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загряваме зехтина в тиган и запечатваме в него овкусените със сол и черен пипер котлети, до получаване на златисто кафяв загар. След като са готови, ги прехвърляме в предварително загрята до 200° фурна за 8-9 минути. Докато се пече месото, блендираме всички подправки и когато получим хомогенна зелена смес, добавяме смлените ядки, пармезана и зехтина и разбъркваме. Изваждаме котлетите от фурната и нанасяме щедро с четка горчицата. Овалваме месото в готовата смес, докато се покрие добре, след което го връщаме във фурната за 3-4 минути. Сервираме котлетите с гарнитура по избор – свежа салата, булгур, задушени зеленчуци, традиционно картофено пюре или ориз.
Здравословен козунак
А какво е Великден без козунак? Експериментирай в кухнята със здравословна рецепта, която се различава единствено по съставките, но е също толкова вкусна, колкото традиционната.
Необходими продукти:
- 100 г кокосови стърготини
- 3 с.л. кокосово брашно
- 50 г бадемово брашно
- 270 г моцарела
- 50 г. крема сирене
- 3 яйца
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1с.л.ванилия
- 2 с.л. кокосово масло
- подсладител по избор
- 50 гр. ядки (по желание)
За шоколадовия пълнеж
- 30 гр. Бадемово брашно
- 2 с.л. какао
- 2 с.л.масло
- 2 с.л.кокосово масло
- 1 с.л.ванилия
- подсладител
Начин на приготвяне:
Моцарелата и крема сиренето се разтопяват в микровълнова, след което към тях едно по едно се добавят яйцата, ванилията и разтопеното кокосово масло. Сухите съставки се смесват в друг съд, след което се добавят към яйчената смес. Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя за половин час във фризера да стегне. За приготвянето на шоколадовата смес, се разтопяват кравето и кокосово масла и към тях се добавят бадемовото брашно, какаото, ванилията и подсладителя. Кокосовото тесто се изважда от фризера, разделя на две и се разточва до дебелина 1см. Намазва се с шоколадовата смес, добавят се натрошени ядки по желание, след което се навива на руло. Парчетата могат да се навият като плитка или по друг начин по желание. Пече се в предварително загрята до 170° фурна около час, като след 10-тата минута се покрива с фолио, за да не загори. Козунакът е готов, когато след пробождане с клечка, не залепва нищо по нея. Изчаква се да изстине и се нарязва.