Малките стъпки, които водят до големи резултати - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Малките стъпки, които водят до големи резултати

Във форма ли си? Определя се от твоите навици. Доколко си успешен/а? Определя от твоите навици. Удовлетворен/а ли си от живота? Определя се от твоите навици.

Животът ти днес е резултат от ежедневната ти рутината. За да промениш живота си, е нужно първо да промениш навиците си. – споделя Жасмина Гевезиева. По-надолу може да прочетеш нейните съвети.

Резултатът от малките избори се натрупва. Ако всеки ден се подобряваш с 1 процент във важен за теб аспект, на края на годината ще си 37% по-добър/а!

Ето една лесна стратегия, която ще те доведе до значителни резултати: Правилото на двете минути.

Накратко идеята е, че какъвто и навик искаш да изградиш, трябва да го разбиеш на двуминутен старт. Две решаващи минути, които са толкова лесни за изпълнение, че не можеш да ги пренебрегнеш.

Искаш да четеш повече? Вземи книгата и прочети първия абзац.

Искаш да спортуваш повече? Приготви си дрехите за спорт.

Искаш да се храниш здравословно? Планирай си храната за деня.

А сега си ти:

Напиши навика, който искаш да постигнеш: __________________________

Разпиши стратегия, която ще ти отнеме 2 минути, за да стартираш този навик: ____________________________________________________________ 

Поведенческата промяна, повтаряна достатъчно често, с времето води до истинска кардинална промяна.

За мен това беше моментът, когато започнах да си приготвям храната за деня от предходния ден. Нула инвестиция на време в мислене за храна през деня. 100% следване на плана и гарантиране на оптимални резултати, вървейки без усилия в правилната посока.

Свикнали сме да чакаме определящия момент, когато ще си кажем “край” и ще сме готови за промяна. За някои това е първи януари. За други – от понеделник. За трети…е, те продължават още да чакат. Ключът към промяната е да се концентрираме върху важността на единственото време, върху което имаме пълен контрол – сегашния момент.


Ако например днес поръчаш салата на обяд вместо пица, разликата от няколкостотин калории изглежда не е от голямо значение. За днешния ден това е вярно. Това, което може да последва е “ефектът на снежната топка” – дните с висококалорични обеди се превръщат в седмици, седмиците в месеци, а месеците в години. Ефектът е излишни натрупани килограми.  

Когато повтаряме малки грешки ден след ден и рационализираме оправданията, нашите малки избори водят до токсични резултати.

Ако се концентрираме върху това да сме с един процент по-добри всеки ден, количествените промени ще доведат до качествени изменения дългосрочно. 

“Успехът е няколко прости дисциплини, практикувани всеки ден; докато провалът е просто няколко грешки в преценката, повтарящи се всеки ден. – Джим Рон, предприемач, автор и мотивационен лектор 

В кой аспект искаш да се подобряваш всеки ден с 1%?

Открийте своята спортна активност