Как да не преяждаш по време на празници? [ЧЕКЛИСТ] - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Как да не преяждаш по време на празници? [ЧЕКЛИСТ]

Настъпи и любимия на повечето период от годината – коледно-новогодишните празници. Време за семейни срещи, подаръци и…ядене. Много, много ядене.

Как да запазим добрата форма, за която сме работили внимателно цяла година? Начините са много, а в последните години се специализирах именно в този проблем, създавайки първата онлайн платформа в България, комплексно третираща системните преяждания. Затова този път статията ще е малко по-различна. Списък. Изпитан, работещ списък. Не всичко ще го усетиш като “твоя начин”, но каквото и да подхванеш – ще помогне.

Започваме.

 1. Намали калорийния прием през останалата част от времето в дните с “празнични хапвания”.
  Отслабването и напълняването е вследствие на това дали си в калориен прием или калориен (енергиен) излишък. Следи си храната през останалото време и приемай по-леки, нискокалорични храни – по възможност лесно усвоим протеин (яйца, бяло месо, бяла риба), съчетан със сезонни зеленчуци. Ако не се чувстваш достатъчно запознат/а с енергийните стойности на храните, можеш да се ориентираш в енергоприема чрез хранителната библиотеката на някое приложение за следене на калории.
 2. Ограничи се в една чиния.
  Доказано е, че използването на малки чинии ще помогне да се намали енергоприема, без да полагаш усилия.
  Проблемът е, че ако си на гости този метод няма как да го приложиш – съобразяваш се с наличното в средата. Затова подходът, който препоръчвам, е да се ограничиш до една чиния от каквото поискаш. Най-оптималният вариант би бил наполовина да я напълниш със зеленчуци, а останалото – по желание. В този случай вероятността да си с няколко килограма отгоре след празниците намалява драстично.
 3. Не спирай да се движиш.
  Движи се, тренирай вкъщи – лесно е. Така едновременно ще си свеж/а и в добро настроение, запазвайки целогодишни навици, бърз метаболизъм и добра форма.
 4. Консумирай много течности.
  По този начин ще се чувстваш по-сит/а и ще намалиш излишния калориен прием. Имай предвид, че алкохолът не е в тази графа. Алкохолът е нутриент с енергийна стойност от 7 ккал, които не ти носят нищо съществено – така наречените “празни калории”. Затова консумирай умно – в името на доброто здраве, настроение и форма.
 5. Храни се бавно.
  Хранейки се бавно в сладки приказки и добра компания, лептинът (хормон на ситостта) ще даде сигнал на мозъка кога да спреш – необходимото време е около 20 минути след старта.
 6. И не на последно място – наслади се на момента.
  Веднъж в годината са празниците. Следвайки широкоразпространената фраза: “Не напълняваш между Коледа и Нова година, а между Нова година и Коледа”, призивът ми е да се радваш на момента и да го изживееш напълно. Наслади се, направи спомени, бъди осъзнат/а във всеки един момент. Осъзнаването ще ти помогне да усетиш кога си сит/а и да преустановиш храненето, когато е необходимо.

Пожелавам ти прекрасни празници и по-активна и щастлива 2021 година!

Открийте своята спортна активност