Как преборих инсулиновата резистентност - Диана Жекова, победител в кампанията "Вдъхнови" - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Как преборих инсулиновата резистентност – Диана Жекова, победител в кампанията “Вдъхнови”

Дългоочакванията момент настъпи, а именно да обявим нашия ВДЪХНОВИТЕЛ – победител в кампанията “Вдъхнови” – Диана Жекова. По-долу може да прочетете цялата история:

Преди да ви разкажа как съвсем сама водих борбата със себе си и заболяването, ще ви дам малко предистория. Цял живот съм спортувала. Като започнем с плуване от съвсем малка, последвано от 9 години народни танци, лека атлетика и завършим с фитнеса. Имала съм моменти, в които съм се борила с наднормено тегло, но храната и спорта винаги ми помагаха. След първото ми стъпване в зала, вече 8-9 години се занимавам с фитнес, а преди известно време открих и страстта си към бокса. Дотук всичко звучи добре, нали?


Април 2018 година бях диагностицирана с инсулинова резистентност. Наред с диагнозата получих и препоръка да се подложа на ядрено-магнитен резонанс, тъй като имаше съмнения за доброкачествено образувание в главата. След месеци, в които бях подложена на силен стрес и паник атаки, това беше черешката на тортата. А най-лошото беше, че трябваше да го изживея сама и нямаше кой да ми каже „до теб съм, всичко ще бъде наред“.


В един такъв момент човек има две опции – или да бъде жертва, или да излезе победител. Аз избрах да се боря и да не позволя на едно заболяване да определя начина ми на живот и външния ми вид. За да се променим външно, трябва да започнем с промените вътрешно. А аз имах да се боря с изтощена психика, ниско самочувствие, липса на адекватна информация относно борбата със заболяването и едни 20 излишни килограма. Стоях пред огледалото всеки ден и се питах това моето тяло ли е и как точно щях да се справя с всичко без ничия подкрепа.


Тук идва момента, в който уменията ми за отсяване на информация ми помогнаха доста. Започнах да се интересувам по темата и да търся баланса в храната. Разбира се, фитнесът се превърна в най-добрият ми приятел и го посещавах 4-5 пъти седмично. Физическата активност подобрява чувствителността на клетките към инсулина, затова при хората с инсулинова резистентност активността е много важна.


След 2 години редовни силови тренировки, балансирана храна и периодичен калориен дефицит, достигнах най-добрата форма в живота си. Свалих 22 килограма бавно и здравословно и дори се появи коремната ми преса. Нямаше и следа от онова пълничко и неуверено момиче. След като два пъти споделих трансформацията си с по-широка аудитория, получих много съобщения от хора, които страдат от същия здравословен проблем. За съжаление те се лутаха в море от информация (най-често грешна) и не знаеха откъде да започнат. Замислих се, че всъщност след това изпитание мога най-малкото да бъда полезна на тези хора. Да им предоставя смислено съдържание и алтернативи, с които да направя тяхната борба една идея по-лека.


Всеки ден някой открива, че има инсулинова резистентност. Много хора страдат от нея, някои дори не подозират, а източниците на информация на български са доста ограничени. Затова хората се допитват до лекари, познати и прочие, които много често повече им вредят, отколкото им помагат. Това да предоставям безплатна полезна информация се превърна в моя кауза и вече повече от година чрез моя профил в социалните мрежи комуникирам с доста такива хора, публикувам полезни за тях данни и здравословни рецепти, които да пасват на здравословното им състояние. Освен всичко това, получават подкрепа и мотивация, че не са сами по пътя към по-здравословен живот. А моята трансформация ги кара да вярват, че щом аз мога, ще могат и те.


Ако сте стигнали до края на моето пътешествие, благодаря ви. Реших да се включа, не защото ще спечеля някаква награда, а защото имам възможност да достигна до повече хора, които имат нужда от моята помощ. Вярвам, че заедно можем да направим така, че да се говори повече за един сериозен проблем, който не е за подценяване. С правилната информация човек може да постигне много, а моята мисия е всеки с инсулинова резистентност да има достъп до нея.

Открийте своята спортна активност