Да бъдеш момиче в "мъжкия" свят на леда - Стефани Стоянова - Multisport

Живейте здравословно с MultiSport

Да бъдеш момиче в “мъжкия” свят на леда – Стефани Стоянова

Стефани е капитан на националния отбор по хокей на лед за жени – единственият ни женски отбор в дисциплината. Макар и пързалките да са пълни с любители през зимния сезон, на момичетата от отбора им се налага да се противопоставят срещу мъжете на леда, за да тренират. За предизвикателствата на това да си момиче в “мъжкия” свят на леда разказва Стефани Стоянова.

MS: Здравей! Как започна за теб 2021 година?
СС: Здравейте! Нямах търпение да дойде Новата година, предвид това каква беше за всички старата. 2021 година започна на пълни обороти с работа и тренировки и както всеки друг човек, така и аз, стартирах с надеждата да е по-добра от миналата във всеки един аспект.

MS: Какви цели си постави през новата година?
СС: Искам да продължавам да се развивам в сферата, в която работя. По професия съм инженер и имам още много да науча и накъде да се развивам. Това е основната ми цел през годината.

От гледна точка на спорта, се надявам на първо място да бъдат подновени международните състезания. Очаква ни Олимпийска квалификация през месец август, ако ситуацията позволява. Моя цел, или по-скоро мечта, е да развивам женски хокей в България. Имаме прекрасни малки момиченца, които заслужават внимание.

MS: Какво си казваш, когато видиш малки деца да тренират на пързалката, на която тренирате и вие?
СС: Имала съм възможността да тренирам малки деца няколко години. Оставяли са ме без думи хиляди пъти! Прекрасни са! Радвам, се че има дечица, които тренират и се надявам да стават все повече и повече. Когато видя някое малко момиче, което тренира на равно с момчетата, обикновено си казвам, че нямам търпение да порасне и да играя с нея. ?

Снимка: Стефани Стоянова

MS: Как минава един твой ден като капитан на отбора?
СС: Да си капитан е изключително отговорна и понякога доста трудна задача! Капитанът е връзката между отбора и треньора. Когато става въпрос за мотивация, се старая да намеря най-точните думи към всяко еднo момиче поотделно, както и към целия отбор, и силно се надявам да успявам. Обичам да се събираме извън тренировка и да слушам преживяванията на всяка една.

Най-щастлива съм, когато успея да разсмея всички и се забавляваме.

Снимка: Стефани Стоянова

MS: Хокеят на лед не е сред най-популярните спортове у нас, особено сред жените. Какво е чувството да си „момиче в мъжки свят“?
СС: Не се чувствам като „момиче в мъжки свят“. В спорта всички сме равни. На пързалката всички идваме за едно и това е хокеят. Чувствам се страхотно да играя и с жените в националния отбор, и с мъжете. Много от нас тренираме в аматьорски мъжки отбори и смело бих казала, че сме конкурентоспособни и там. ?

MS: Казваш, че се налага да тренирате със “силния пол”. Момчетата респектират ли се от вас?
СС: С момичетата тренираме на лед само 2 пъти в седмицата, което съвсем не е достатъчно. Затова се налага да тренираме и с мъжки отбори. Не мога да кажа дали се респектират от нас, но със сигурност гледат по по-различен начин, когато излезем срещу тях на леда. Лично за себе си, смятам, че съм успяла да извоювам мястото си във всички мъжки отбори, в които съм била. И, да, има уважение помежду ни.

Снимка: Стефани Стоянова

MS: Как пандемията промени начина, по който тренирате?
СС: Няма да забравя сутринта на 13 март, когато си приготвях дрехите за тренировка, а няколко часа по-късно, разбрах, че разледяват пързалката. В началото ми беше трудно да се адаптирам към това да тренирам вкъщи . Имах много малко налична екипировка и трябваше да предприема съвсем различна методика на трениране. Правех предимно упражнения със собствено тегло и впоследствие се сдобих с уреди. Превърнах хола си в офис и фитнес зала, а когато ситуацията позволяваше, излизах и навън да бягам. Когато разрешиха провеждането на тренировки на открито, започнахме да тренираме отборно. След като заледиха пързалката отново, тренираме ежеседмично.

MS: Как пазиш баланса между пързалката и забавленията извън нея?
СС: Моето забавление е спортът.

Обичам да тренирам и това ме кара да се чувствам добре.

Спортът те учи на много неща. Едно от тях е да бъдеш организиран и затова успявам да се справя с всички задължения и да остане време и за забавления извън пързалката.

Снимка: Стефани Стоянова

С карта MultiSport имате възможност да посетите ледените пързалки, част от зимното ни предложение, без доплащане. Разгледайте обектите в мрежата ни тук: benefitsystems.bg/winter2020

Открийте своята спортна активност